maandag 19 november 2012
VRT weervrouw Sabine Hagedoren kampte met blessure maar mikt toch weer op Antwerp Ten Miles 2012
VRT weervrouw Sabine Hagedoren kampte met blessure maar mikt toch weer op Antwerp Ten Miles 2012
De Antwerp marathon en de Ten Miles brengen elk jaar zo’n slordige 25.000 deelnemers aan het lopen. Sinds er ook een Ladies Run aan het programma werd toegevoegd is de belangstelling nog toegenomen, ook door Sabine Hagedoren.
Gazet van Antwerpen, één van de sponsors van het evenement, probeert telkens BV’s aan de start te krijgen. Dit keer was Sabine Hagedoren één van de uitverkorenen. Voor de populaire VRT-weervrouw was het een primeur, een avontuur dat niet goed afliep.
Toch hoopt Sabine Hagedoren er in 2012 opnieuw bij te zijn. Andere bekende Vlamingen die zullen meelopen zijn Geert Hoste, Walter Baele, Hans Otten, Jeroen Meus, Linde Merckpoel, Francesca Vanthielen, Siska Schoeters, en loopambassadeurs van de Stad Antwerpen Tine Embrechts en Sven Pichal.
Sabine Hagedoren (43) kreeg de sportmicrobe niet van thuis uit mee. Alhoewel. “Mijn vader was diepzeeduiker, een sport die ik van mijn 16de tot mijn 26ste beoefende.” Daarna kwam het skiën. “Ik was 28 toen ik voor het eerst de latten aanbond. En doe dat nog steeds. Eén keer per jaar ga ik een week met het gezin en is er een shortski met een paar vriendinnen.”
Drie jaar geleden begon Sabine Hagedoren te tennissen.
“Ik was op zoek naar een sport die ik echt graag deed. Ik nam tien lessen en was meteen verkocht.”
Maar we gingen het hebben over de Ladies Run. Sabine Hagedoren: “Lopen heeft me ooit echt geïnteresseerd.
Ik ben ermee begonnen toen Evy Gruyaert met haar Start to Run-programma uitpakte.
Telkens haakte ik na drie weken af. Grote fout was dat ik alleen liep en geen concreet
doel had. Dan hou je zoiets niet vol. Drie jaar geleden werd ik gecontacteerd door
de mensen van Gazet van Antwerpen. Of ik niet wou meedoen aan de Ladies Run. Ik zag
dat niet zitten. Zoontje Lars was twee jaar, dochtertje Lise één. Ik had wel gezegd dat ik
het ooit eens wilde proberen.
Sabine Hagedoren: Dit jaar werd ik opnieuw gebeld. Ik kreeg een schema dat ik
tien weken moest volgen. Ik voelde vooruitgang maar toch duurde het zowat zeven tot
acht weken vooraleer ik het plezant begon te vinden. Eerst had ik iets van: hoe kan nu iemand
in godsnaam van deze sport genieten. Het feit dat ik aan het eind van mijn voorbereidingsprogramma
zou aantreden in de Ladies Run hield me overeind. Bovendien werd ik
door de krant gevolgd. Allemaal redenen waarom ik deze keer doorbeet.”
Overbelasting
In de uitslag vinden we Sabine Hagedoren op de 92ste plaats met een tijd van 35.06 of een gemiddelde van 8,55 kilometer per uur. “Ik eindigde als middenmoter. Twee weken voor de wedstrijd
kreeg ik last van mijn bilspieren. Wellicht een gevolg van overbelasting. Ik liep veel op een
harde ondergrond en dat werkt blessures in de hand. Die kwetsuur hindert me nog steeds.
Zolang ze niet is geweken laat ik het joggen voor wat het is.
Sabine Hagedoren: Stiekem hoop ik volgend jaar opnieuw aan de start te staan. En dan loop ik de Ten Miles. Daar houdt het op. Ik ga niet trainen voor halve of hele marathons.”
Tot nader order beperkt Sabine Hagedoren haar sportactiviteit zich dus tot tennis. “Ik ben aangesloten bij TC De Vallei in Temse. Ik neem één keer per week les en probeer driemaal een wedstrijd te spelen. Heerlijk om de dag op die manier te beginnen. Lekker wat zuurstof opnemen, een verkwikkende douche en hop... naar het werk.”
Sabine Hagedoren: “Tennis is een sport die me beter ligt dan lopen. Het is plezant om vast te stellen dat ik ieder jaar progressie maak. En het is een uitstekende gelegenheid om eens samen te
sporten met mijn man Jürgen, die vroeger actief was als volleyballer.”
Tijdens intensief sporten is het dragen van een goede sport BH belangrijk, zeker voor de grote cupmaten zoals DD, FF en nog groter.
Uit onderzoek blijkt dat een speciaal ontwikkelde sportbeha 74% van de bewegingen opvangt ten opzichte van een gewone bh die tot 38% komt. Een gewone bh is niet berekend op heftige bewegingen waardoor veel spanning komt op de huid van je borsten en het onderliggende weefsel en je tepels. Je borsten voelen sneller pijnlijk aan en rekken op den duur uit, waardoor hangborsten kunnen ontstaan. Het materiaal van je gewone bh is niet geschikt om mee te sporten en zal dus veel sneller slijten en uitlubberen.
Het dragen van een goede sportbeha is van essentieel belang, welke sport je ook doet, fitness, aerobics, hardlopen, tennis, fietsen, skiën of paardrijden. De bh’s ondersteunen je borsten en laten ze met je lichaam mee bewegen zonder dat ze stuiteren of trekken. Sportbeha’s zijn ontwikkeld om de bewegingen van de borst tot een minimum te beperken. Ze verminderen het pijnlijke stuiteren en de kans op beschadiging, zeker bij grote cupmaten. De sportbeha's geven een aangename druk en ondersteuning, passen goed om je lichaam en geven je borsten een veilig gevoel.
Zonder de borsten te pletten zal de sportbeha je borsten tegen je lichaam drukken. Het stevige maar soepele materiaal en de wat bredere banden maken dit mogelijk. Het materiaal is vanzelfsprekend ademend en voert transpiratievocht af. Ook irritatie aan de tepels wordt voorkomen. Door het weglaten van een beugel is het bewegen ook comfortabeler. Een kleine hoeveelheid beweging is overigens normaal.
Nog maar één op de vier vrouwen gunt zichzelf het plezier en gemak van een professionele sportbeha. Wanneer je voelt dat de bewegingen van je borsten je sportplezier verminderen, wanneer je schaafplekjes krijgt of last hebt van pijnlijke schouders of rug dan is het tijd voor een sportbeha die perfect bij je past. Dit is voor iedere vrouw van belang, ongeacht de grootte van de borsten of de leeftijd.
Met een sportbeha heb je meer plezier in sporten, toont je bovenkleding mooier en blijven je borsten langer stevig. En het is natuurlijk mooi meegenomen dat je gewone bh hierdoor langer mee gaat.
Wanneer je sport beweeg je actief. Vanzelfsprekend bewegen je borsten mee. Aangezien je borsten geen spieren bevatten maar bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, vocht en klieren is ondersteuning belangrijk.
Je kunt borsten niet trainen omdat er nu eenmaal geen spieren zijn die je kunt trainen, hoewel een massage van de borsten onder de douche niet slecht is. Tijdens het sporten zijn er dus ook geen spieren die de weerslag van de beweging kunnen opvangen.
Afhankelijk van het formaat en het gewicht komt er tijdens loop- en springbewegingen veel druk en trekkracht op de huid en het weefsel daar onder, zeker bij vrouwen met grote borsten, in Vlaanderen soms dikke tetten of dikke bollen genoemd. Alleen de huid en enkele dieper gelegen rekbare structuren houden de boezem op hun plaats. Wanneer je sport maken je borsten herhaalde verticale en zijwaartse bewegingen, dat is de naakte waarheid. Stuiterende borsten zijn tijdens het sporten ronduit vervelend en vaak pijnlijk. Op de langere duur rekt het de huid en het weefsel er onder uit waardoor de borsten gaan hangen. Als de borst eenmaal is uitgerekt dan is dit niet meer te herstellen en ontstaan er hangborsten.
Een gewone bh is niet bedoeld om mee te sporten, vangt heftige bewegingen niet op en is niet berekend op transpiratie. Het materiaal ademt dus niet en rekt niet mee waardoor het kan schuren en geeft je bloot. Een sportbeha is vanzelfsprekend gemaakt om mee te sporten. Het verhoogt het comfort tijdens het sporten aangezien je geen onnodige hinder ervaart van je borsten.
Op het ogenblik dat we Sabine Hagedoren interviewden was Roland Garros aan de gang. “Om naar
sport te kijken heb ik geen tijd. Op de VRT staat de televisie uiteraard heel de tijd aan en
af en toe pak ik wel eens iets mee van één of andere wedstrijd maar ik zit niet dikwijls voor
het toestel om een match volledig uit te kijken.
Sabine Hagedoren: Waar ik wel door word gefascineerd zijn de Olympische Spelen. De Winterspelen meer dan de Zomerspelen. Als ik die mannen en vrouwen zie slalommen dan valt mijn mond open. Ooit heb ik zelf eens op een skischans gestaan. Het idee alleen al dat men van zo’n ding moet afspringen deed het me benauwd krijgen.
Sabine Hagedoren: Maar het leukste vind ik de biathlon. Hoe die kerels hun hartslag op een paar seconden tijd kunnen laten zakken om dan met een geweer naar een doel te mikken: klasse hoor.”
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten